BOZA HAKKINDA


Boza Nedir?
Boza; darı irmiği, mısır, buğday, su ve şekerden üretilen alkolsüz, hafif mayalı bir içecektir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.

BOZANIN BESİN DEĞERLERİ
Lezzetinden ödün vermeyip bir bardak bozada kaç kalori diye hesaplama yapanlar için, ortalama bir bardak boza, 1-2 kase sütlü tatlıya eşdeğer kalori almamızı sağlar.

Ömür Boza Ne Zamandan Beri Var ?
Ömür Boza'nın kurucusu bozacı büyük usta Nafiz Kuşçu'dur. Nafiz Aga Türkiye'ye göç etmeden önce de Bulgaristan da yaşadıkları bölgede Boza ve Türk Tatlıları üretimi yapmıştır.

Boza'nın Çeşitleri
Bozanın yapıldığı tahıl türüne göre çeşitleri bulunur. Yabancı ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre kullanılan malzemeler farklılık gösterebilir.

Boza Nasıl İçilir?
Boza kış aylarında tüketildiği için bilmeyen pek çok kişi tarafından sıcak içilen bir içecek gibi algılanır. Oysa boza soğuk içilir. Bozaya tarçın ve sarı leblebi çok yakışır. Tarçın toz halinde, sarı leblebi ise taneleriyle atılmalıdır.
Boza mayhoş tada sahip koyu kıvamlı bir içecektir. Koyu kıvamı sebebiyle bardaktan direkt içmeye alternatif olarak kaşıkla da içilebilir.
Boza +4°C’ de buzdolabında muhafaza edildiğinde 4-5 gün açıldığı zamanki tadını korur. Bazıları bozanın ekşimiş halini daha çok sever. Bozayı aldıktan sonra buzdolabında daha fazla bekletirseniz ekşi şekilde içebilirsiniz.

Boza Nasıl Yapılır ?
Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.

Ömür Boza Hakkında Merak Ettikleriniz
Ömür Bozası Bursa'da 1950'de ilk kurulduğu günden beri, Gazcılar (Celal Bayar) Caddesi'nde ki adresinde eskimeyen ve değişmeyen kalitesi ile siz sevgili müşterilerine hizmet vermeye, lezzetli ürünler ve tatlılar üretmeye devam etmektedir.

Boza'nın Faydaları
İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır. Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.